ZSSS čestita ob 8. marcu, prazniku borbenih žensk

8. marec, mednarodni dan žensk, je praznik borbenih žensk. Takih, ki so tako nekoč kot to počnejo tudi danes, trle družbene okove, se borile za boljši jutri, protestirale, zahtevale, se angažirale za pravice delavk, za volilno pravico žensk, za delavske in socialne pravice ter pravice otrok, za pravico do sodelovanja v procesih odločanja in, kar je žal še posebej aktualno danes, za mir …

Mednarodni dan žensk je tako tudi praznik solidarnosti, družbenega angažmaja in upov ter truda za boljši svet. Truda za politične, ekonomske, socialne pravice ter enakopravnost žensk.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije ob 8. marcu čestita vsem ženskam, delavkam, borkam, ki vsak dan spreminjajo družbo na bolje. Obenem pa obljubljamo, da se bomo še naprej, po naših najboljših močeh, tudi mi borili za dejansko enakost ter enakopravnost žensk, za dostojanstvo, socialno pravičnost in mir.

Čas je namreč, da spregovorimo o slabem položaju in odnosu do žensk, ki se kaže v vseh družbenih sferah in na vseh področjih našega življenja. Čas je, da ustavimo diskriminacijo, (spolno) nasilje nad ženskami, da zagotovimo ustrezno reproduktivno zdravje, obvarujemo pravico do odločanja o naših telesih ter oblikujemo boljše politike in okolje za vse ženske. Čaka nas torej še veliko dela. Naj bo letošnji 8. marec spodbuda in navdih za prihodnje boje.