ZSSS nasprotuje interventnim ukrepom

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so na novinarsko konferenci v sredo, 26. 6. 2013, izrazili ogorčenje nad načinom sprejemanja vladnega predloga interventnih ukrepov na t. i. trgu dela.

Ob kršenju lastne koalicijske pogodbe, siceršnjih pravil in dogovorov s socialnimi partnerji ter načel socialnega dialoga je vlada na dopisni seji prejšnji petek sprejela predloge za omejitev prejemkov brezposelnih, brezposelnih, ki se udeležujejo javnih del, mater na porodniškem dopustu in znižanja prispevkov za začasna in občasna dela.

ZSSS nasprotuje zlasti vnovičnem nižanju nadomestil za brezposelnost, dodatnemu omejevanju prejemanja nadomestil tistim brezposelnim, ki se udeležujejo javnih del, in znižanju prispevkov za začasna in občasna dela.

Ob tem so predstavniki ZSSS ocenili tudi delo vlade v prvih 100 dneh mandata. Ta je storila napake z ustavnim omejevanjem referendumske pravice ljudi in vnosom strogega fiskalnega pravila v ustavo ter z odločitvijo za privatizacijo 15-ih podjetij.

ZSSS bo sicer uspešnost vlade, tako kot doslej, sodila zlasti po ohranjanju delovnih mest in ustvarjanju pogojev za odpiranje novih, so med drugim še povedali.