Sindikat VIR se odloča o splošni stavki v predšolski vzgoji

Glavni odbor Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) je pozval zaposlene v vrtcih, da začnejo z glasovanjem o splošni stavki na področju predšolske vzgoje, saj vlada ni pravočasno izrazila pripravljenosti za usklajevanje sprememb standardov in normativov na področju predšolske vzgoje in sprememb o šolskih okoliših v osnovnih šolah v okviru pogajanj za sklenitev Socialnega sporazuma za obdobje 2012-2016, kot jo zavezuje Sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev.

Glasovanje o stavki, katere glavna zahteva je prenehanje kršitve majskega sporazuma o razrešitvi takratnih stavkovnih zahtev in umik vseh sprememb zakona o vrtcih, osnovni šoli in o zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja iz zakona o urejanju javnih financ občin, bo potekalo do petka, 14.12.2012.

Po koncu glasovanja bo glavni odbor VIR-a določil datum in trajanje stavke. Če ti ukrepi ne bodo zadostovali za umik nesprejemljivih normativov in standardov v vrtcih in osnovnih šolah po državi, bo VIR uveljavitev zakona o uravnoteženju javnih financ preprečil s postopki za izvedbo referenduma o tem zakonu, so še sporočili iz VIR-a.