Šesti kongres ZSSS

Zveze svobodnih sindikatov Slovenije geslom v Ljubljani, 7. 12. 2012, se je udeležilo blizu 200 delegatov in gostov, med njimi tudi 24 predstavnikov sindikalnih konfederacij iz evropskih držav, predstavniki vseh drugih sindikalnih konfederacij iz naše države in minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak ter glavni republiški inšpektor za delo Franc Rančigaj.

Na kongresu je bilo sprejeto poročilo o delu ZSSS med 5. in 6. kongresom ter program dela za naslednje petletno obdobje. Na tajnih volitvah so izvolili Dušana Semoliča za predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ter Milana Utrošo za sekretarja ZSSS.

Poleg tega so delegati sprejeli resolucijo z naslovom »Zahtevamo od politike odgovoren odnos do državne lastnine in skrb za ohranitev in razvoj slovenskega gospodarstva«, resolucijo z naslovom «Spremenimo mačehovski odnos do začetka lastnega družinskega življenja mladih« in resolucijo »Zahteve za pozitivne družbene spremembe«, ki se končuje s pozivom k podpori stavki javnega sektorja ter k množični udeležbi članov ZSSS na vseslovenskih protestih 21. decembra letos.

Delegati so sprejeli še posebne sklepe kongresa, v katerih podpirajo legitimne in upravičene zahteve udeležencev protestov v Mariboru in pozivajo Franca Kanglerja, naj odstopi tudi kot državni svetnik. Poleg tega so pozvali vse politike, ki so kakorkoli prišli v nasprotje z moralnimi načeli ali zakoni, da odstopijo s funkcij, ki jih opravljajo.

Več v pripetem sporočilu za javnost!