Vlada bo umaknila mini pokojninsko reformo

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je vladi in poslanskim skupinam poslala zahtevo za umik 169. a člena iz Zakona o uravnoteženju javnih financ ZUJF).

»V ZSSS smo ogorčeni nad potezo vlade RS, ki je med amandmaje k ZUJF umestila nov člen (člen 169a), ki se nanaša na pogoje upokojevanja. Gre namreč za člen, ki ni bil niti predmet varčevalnih ukrepov, ki so bili obravnavani v okviru Ekonomsko socialnega sveta, niti del prvotnega predloga ZUJF. Prav tako pa ni bil predmet usklajevanj z Vlado RS. Predmet usklajevanj so namreč bile zgolj in izključno pravice na katere se je nanašal prvotni predlog ZUJF, med njimi pa pogojev upokojevanja dokazljivo ni bilo,« je zapisano v zahtevi.

ZSSS zahteva, da vlada enostranski in neusklajen amandma, ki resno in grobo posega v pravice delavcev, umakne, »v kolikor bo v parlamentu sprejeta in v ZUJF uveljavljena določba 169.a člena, ki vpeljuje sistemske spremembe na področju upokojevanja«, pa bo ZSSS ponovno proučila odločitev glede svojih referendumskih aktivnosti.