Kdo se boji dejstev

Danes ob 12h se bo v prostorih stranke SD odvijala novinarska konferenca Socialnih demokratov z naslovom “Neresnice, zavajanja in demagogija nasprotnikov malega dela nima meja”.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) javno nasprotujemo zakonu o malemu delu že ves čas, torej je že iz naslova vabila na novinarsko konferenco vidno, da očitki o demagogiji, neresnicah in zavajanjih posredno letijo tudi na našo organizacijo.

V ZSSS smo nad takšnim ravnanjem sklicatelja iskreno začudeni in tudi zaskrbljeni. Začudeni zato, ker med tem ko je »demagogija« ZSSS podprta s podatki, citiranimi s strani mednarodnih raziskovalnih inštitucij in v celoti dosegljiva na spletni strani www.zsss.si, pa je demagogija političnih nosilcev promocije zakona o malem delu podprta z izrazito pavšalnimi in mestoma tudi žaljivimi »argumenti«. Zadnji v vrsti teh »argumentov« je javna izjava poslanca SD Dejana Levaniča pred nekaj dnevi, da »verjame, da obstaja vezana trgovina med študentsko organizacijo in sindikati«. A je morda gospod Levanič sodil sindikate po lastni stranki in imel v mislih čudne posle nekaterih Pahorjevih ključnih strankarskih kadrov, kot sta Thaler in Horvat in strankino vezano trgovino z njunimi početji?

Zaskrbljeni pa zato, ker je očitno, da se za takšnimi »argumenti« skriva nemoč pred dejstvi, katere izpostavljamo, in katere se skuša diskreditirati z nizko politično govorico, katera ni tuja slovenskemu političnemu prostoru.

Na ZSSS ob tem poudarjamo, da je javna razprava o zakonu o malem delu preveč resna in pomembna, da bi se spustila na že tako nizek nivo političnega diskreditiranja.

Predsednik Vlade RS Borut Pahor je na novinarski konferenci Vlade RS 14.3. 2011 povedal, da bo Vlada v kampanji o pokojninski reformi govorila odgovorni jezik. Kako resnično odgovoren in prozoren je ta jezik, pa nam pove že sam naslov današnje novinarske konference.

Če parafraziramo besede novinarja časopisa der Spiegel o zdaj že bivšem nemškem ministru za obrambo Guttenbergu: antipopulizem je najbolj skrajna oblika populizma. Torej- ko je predsednik vlade Pahor povedal, da bo govoril »odgovorni jezik« je to najbolj nizka oblika populizma. In prav današnja novinarska konferenca stranke SD to potrjuje.

Ker pa bo na današnji novinarski konferenci SD prisotna tudi Ljubica Zgonec Zorko, predsednica Ženskega foruma SD, pa v prilogi pošiljamo tudi gradivo iz novinarske konference ZSSS 21.3. 2011 , kjer smo predstavili negativne posledice malega dela na ženske in brezposelne.

Pavle VRHOVEC

Izvršni sekretar ZSSS