Državni zbor meče skozi okno milijone eurov

Razmere kažejo, da bomo volivke in volivci v kratkem imeli možnost glasovanja na štirih referendumih. Dva se bosta, če bo to dovolilo Ustavno sodišče RS, izvajala na zahtevo volivk in volivcev, za dva pa zbirajo podpise poslanke in poslanci Državnega zbora RS.

Strošek posameznega referenduma za državni proračun je okoli 4,5 milijone evrov, zato smo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije na včerajšnji seji Odbora za delo v Državnem zboru RS, ki je obravnaval in sprejel predlog odloka o razpisu referenduma za Zakon o malem delu, predlagali njegovo izvedbo v terminu, ko bi lahko izvedli napovedane referendume hkrati. S tem bi znižali stroške izvedbe napovedanih referendumov za več milijonov evrov, vendar je naš predlog odbor zavrnil in poslal Državnemu zboru RS v odločanje predlog odloka, da se naj referendum o Zakonu o malem delu izvede že 10. aprila 2011.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije odločno obsojamo takšno nerazumno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem. S tem bo Državni zbor RS negiral lasten sklep, s katerim je Ustavnemu sodišču RS predlagal prepoved izvedbe referenduma o nepravični pokojninski reformi in v katerem je kot glavni razlog navedel slabo stanje javnih financ. Očitno je temu tako le takrat, ko gre za pravice ljudi; ko pa gre za ozke interese politikov pa je razmetavanje javnega denarja povsem normalno in dovoljeno!

Pavle VRHOVEC
Izvršni sekretar ZSSS