Državni zbor je sprejel nepravično pokojninsko reformo

Državni zbor je na današnji seji sprejel zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Kljub nasprotovanju sindikatov so poslanci in poslanke uzakonili 43 let pokojninske dobe za moške in 41 let za ženske oz. 65 let starosti za polno pokojnino, za vsako predhodno upokojevanje bodo pokojnine bistveno nižje. Takšna odločitev poslank in poslancev je bila pričakovana in za ZSSS ne predstavlja presenečenja.

Večina poslank in poslancev vladne koalicije je poudarjala pomen sprejema prav te reforme oz. prav teh zakonskih določb, saj je vlada ves čas pogajanj zavračala sindikalne predloge, ki so vsebovali reformo, ki je veliko bolj prijazna do delavk in delavcev in nekoliko manj do kapitala. Tudi zato bodo delodajalci v bodoče plačevali bistveno nižje prispevke v pokojninsko blagajno od tistih, ki jih plačujejo delavke in delavci. V preteklih letih so si iz tega naslova lastniki kapitala lahko razdelili preko 8 milijard dobička več, kot pa, če bi v prispevkih bili izenačeni z delavci, in tako bo tudi naprej.

Zato bomo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pričeli z uresničevanjem aktivnosti, ki jih je sprejelo predsedstvo ZSSS. V zakonskem roku bomo najprej zbrali več kot 2.500 podpisov volivcev za vložitev referendumske pobude, na podlagi katere bo predsednik državnega zbora moral določiti rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma. Med tem bodo naši predstavniki v državnem svetu predlagali sprejem odložilnega veta na ta zakon, kar bo v primeru njegovega sprejetja pomenilo obvezo po ponovnem glasovanju o zakonu v državnem zboru, tam pa bo za sprejem zakona potrebna absolutna večina 46 glasov poslank in poslancev. Vlada je napovedala ustavno presojo našega predloga za razpis referenduma in računa na to, da ji bo na pomoč pred ljudmi, katerim vlada, priskočilo ustavno sodišče, saj se boji ponovnega referendumskega kolapsa, kot ga je pred volivci doživela preteklo nedeljo. Prav danes je največja vladna stranka SD javnosti poslala pobudo za spremembo ustave, s katero bi bistveno omejili možnosti referendumskega odločanja volivk in volivcev, s katerim je mogoče odpraviti velike predvolilne prevare, ko politiki pred volitvami obljubljajo eno, po volitvah pa ravnajo bistveno drugače.

O vseh postopkih priprave in izvedbe referenduma bomo članice in člane sindikatov v ZSSS in širšo javnost obveščali sproti. Pri tem pa ne pozabimo, da bo od 3. januarja 2011 potekalo tudi zbiranje 40.000 podpisov volivk in volivcev za zakonodajni referendum o zakonu o malem delu. V ZSSS bomo storili vse, da ljudem omogočimo, da sami odločijo o teh dveh zakonih, na njih bo obstala ali padla socialna država Slovenija.

Referendumske in druge aktivnosti ZSSS ter naše delovanje lahko odslej spremljate tudi na naši novi spletni strani http://nova.zsss.si, ki začasno deluje na tem naslovu. Na njej se bodo kmalu pojavile tudi vsebine, ki bodo zaklenjene in dostopne le našim članom. Stran vsebuje tudi novosti, kot je »delavski semafor poslanskih glasovanj«, ki nam bo dober pripomoček pred naslednjimi volitvami.