Vlada je socialnim partnerjem posredovala najnovejši predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Vlada je včeraj zvečer socialnim partnerjem poslala najnovejši predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V predlogu je zapisano, da bomo šli v pokoj s 65 leti ali pa s 43 leti delovne dobe za moške in z 41 leti za ženske.

Kako se bodo na novi osnutek predloga sprememb odzvali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bomo izvedeli kmalu, saj bodo njihovi predstavniki ob 12. uri predstavili svoja stališča. Sicer pa imajo socialni partnerji do konca avgusta čas za pripombe. Toda: če bo vlada ocenila, da te niso konstruktivne, bo predlog v začetku septembra pripravila za obravnavo v Državnem zboru.

Po predlogu bo torej treba za starostno pokojnino izpolniti 65 let starosti ne glede na spol. Tisti od staršev, ki je skrbel za otroka oziroma otroke, bo lahko izkoristil časovni bonus za starševstvo v dolžini največ do dveh let – po osem mesecev za enega otroka.
Pravico do starostne pokojnine po predlogu pridobi tudi moški, ki je brez dokupljene dobe dopolnil 60 let starosti in 43 let pokojninske dobe, oziroma ženska, ki je brez dokupljene dobe dopolnila 58 let starosti in 41 let pokojninske dobe.

Sindikalisti tem pogojem, zlasti glede dolžine zahtevane pokojninske dobe in upokojitvene starosti, nasprotujejo. Že konec julija so napovedali, da bodo v primeru sprejetja takšne vsebine organizirali naknadni zakonodajni referendum. Sindikati namreč predlagajo, da bi morala biti starostna upokojitev brez odbitkov možna pri 60 letih, pri čemer bi bilo za moške dovolj 40 let delovne dobe, za ženske pa 38.

Delodajalci so za reformo, toda opozarjali so na nujnost ustreznih prehodnih obdobij, da bi lahko delovna mesta prilagodili starejšim delavcem.