Protestni shod-28. november 2009

demo sep 09-14Osrednji govorniki na delavskih demonstracijah v Ljubljani so izpostavili predvsem pomen solidarnosti med delavci in sindikati oz. generacijami.

Predsednik ZSSS, mag. Dušan Semolič:
“Mislim da je to sporočilo danes dovolj močno, da ga predstavniki vlade in lastniki kapitala vzamejo izjemno resno,” je dejal in dodal, da bodo sindikati počakali na reakcijo odgovornih po današnjih demonstracijah. “Od te reakcije bo odvisno, kaj bomo naredili. Borili se bomo naprej za pravice delavcev,”

Sekretar ZSSS, Milan Utroša:
“Vrste smo strnili v vseh reprezentativnih sindikalnih zvezah in konfederacijah, z nami sta Študentska organizacija Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije, pa tudi številne organizacije civilne družbe,” je povedal in dodal: “Danes je dan, ko v Sloveniji beseda solidarnost spet dobiva na pomenu, ko solidarnost v tej državi spet postaja vrednota. Morda bodo to dojeli tudi tisti, ki so danes na oblasti in svojo stranko imenujejo socialna.

Namestnik generalnega sekretarja Evropske konfederacije sindikatov (ETUC) Reiner Hoffmann je povdaril, da delavci, čeprav ne po lastni krivdi, plačujejo zelo visoko ceno za brezskrbne in požrešne ekscese poslovnega sveta, zlasti bank. “Borimo se za povečanje realnih plač, borimo se za dostojne minimalne plače, da bi se uprli revščini. Prav tako se borimo za pravične plače za delavce v javnem sektorju, za dostojne pokojnine in konec koncev tudi za omejitev najvišjih dohodkov.”